Un estudi belga constata que el pitjor escenari per Catalunya és seguir dins d’Espanya

CEPSUn estudi realitzat pel think tank belga Centre for European Policy Studies (CEPS), que analitza la prospecció política i econòmica per a Catalunya amb l’horitzó al 2030, i presentat al Parlament Europeu, conclou que continuar a Espanya és el pitjor escenari a mig i a llarg termini per a Catalunya. El text porta el nom  d’ “Escenaris de desenvolupament macroeconòmic per Catalunya amb l’horitzó 2030. Efectes econòmics d’una potencial secessió d’Espanya i camins per a la integració a la UE”. L’estudi s’ha fet conjuntament amb el CIDOB català i amb la col.laboració de lISIS ( Istituto di Studi per l’Integrazione dei Sistemi), i el laboratori E3-modelling de la Universitat Politècnica d’Atenes.
De tots els escenaris possibles el millor és una sortida pactada amb l’Estat, perquè és l’escenari que “redueix els riscos i incerteses i és el que dóna un creixement més ràpid a curt termini”. En cas de pacte amb Espanya, el creixement anual del PIB català en el període 2015-2030 seria d’una mitjana un 3,27% molt més elevat que el que s’obtindria com a comunitat autònoma.
Una Declaració Unilateral d’Independència  seria una situació més complexa a curt termini, pels riscos que comporta de pertinença a la UE, però ofereix molt millors resultats a llarg termini que la situació actual. Si es dóna la DUI també hi haurà una tendència a l’alça del PIB català, els cinc primers anys posteriors a la secessió el creixement seria més lent, entre un 2,5% i un 0,5% més baix. Amb tot, en cas de DUI, el PIB català entre 2015-2030 seria de mitjana un 2% més elevat que si Catalunya seguís com a comunitat autònoma.

El pitjor escenari  és continuar lligats a Espanya ja que “suposa l’asfíxia econòmica i financera”. En aquest cas el dèficit fiscal seguiria al 8% del PIB, similar als últims anys.
D’altra banda, pel que fa al deute, l’informe apunta que una Catalunya independent assumiria la seva part corresponent del deute espanyol, un percentatge que seria del 20% del total si fos secessió negociada o del 12% si fos unilateral.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s