Guia de les eleccions del 27-S: tota la informació necessària

guia27SLes preguntes i respostes més freqüents sobre les eleccions al parlament.

 

El president Artur Mas va convocar formalment les eleccions del 27 de setembre dilluns amb la signatura del decret corresponent. Les eleccions són convocades abans d’hora, perquè la legislatura podia durar fins a final del 2016. Però es fan ara per atorgar-los un caràcter plebiscitari sobre la independència. Tanmateix, el decret de convocatòria té el format habitual i ordinari sense cap referència al caràcter polític especial de les eleccions. La Generalitat ha exposat tots els detalls del procés electoral i ha presentat una web que reuneix tota la informació pràctica per als ciutadans. D’acord amb aquesta informació de la web oficial, hem preparat una guia completa sobre tot allò que cal saber de les eleccions del 27-S. Us l’oferim en forma de preguntes i respostes breus:

Quants diputats componen el Parlament de Catalunya?
El Parlament de Catalunya actualment es compon per 135 diputats. Aquests es reparteixen a les quatre circumscripcions de la manera següent: Barcelona, 85; Tarragona, 18; Girona, 17, i Lleida, 15.

Com s’elegeixen els diputats?
Els diputats són elegits per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret. A cada circumscripció s’elegeixen tants diputats com correspongui, d’acord amb l’Estatut d’autonomia. El sistema electoral és de representació proporcional. La llei d’Hondt és la fórmula electoral mitjançant la qual es reparteixen els escons entre les candidatures que hagin obtingut, com a mínim, el 3% dels vots vàlids emesos a la circumscripció.

Qui pot votar?
A les eleccions al Parlament de Catalunya poden votar les persones que tinguin la condició política de català, més grans de divuit anys el dia de la votació, que no es trobin en alguna de les situacions que legalment priven del dret de vot i que estiguin inscrites al cens electoral. També els ciutadans espanyols residents a l’estranger que hagin tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu i que acreditin aquesta condició al consolat d’Espanya corresponent, a més dels seus descendents inscrits com a espanyols, si ho sol·liciten, de la manera que determini la llei.

Com es pot votar?
Es pot exercir el dret de vot per aquestes vies:
—El vot presencial, a la mesa electoral corresponent.
—El vot per correu, amb una sol·licitud prèvia a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral, que es pot fer a qualsevol oficina de Correus.

Llegeix tot l’article : http://www.vilaweb.cat/noticies/guia-de-les-eleccions-del-27-s-tota-la-informacio-necessaria/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s