Els partits suïssos demanen al seu govern que faci de mitjancer entre Espanya i Catalunya

banderasuissaHan presentat una interpel·lació al parlament federal defensant la democràcia.

Cinc consellers nacionals suïssos han adreçat una interpel·lació escrita al parlament suís perquè el govern del seu país faci de mitjancer entre Espanya i Catalunya. La pregunta que s’ha presentat és la següent: ‘Atesa la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal [govern] està preparat per a oferir “bons oficis” del nostre país i intervenir entre Madrid i Barcelona?’
Segons que informa la premsa suïssa, els signants de la petició són Mathias Reynard (Partit Socialista), Yannick Buttet (PDC, demòcrata-cristià), Oskar Freysinger (UDC, de dreta) Beat Flach (Verds Liberals) i Balthazar Glättli (Verds). L’únic partit que no ha signat és el PLR, liberal.

Heus ací el text de la interpel·lació traduït al català:
«Catalunya té una identitat forta i única, que es palesa no únicament en la llengua i la cultura pròpies, sinó també en les seves antigues institucions. El debat sobre la independència d’aquesta regió fa molt de temps que dura i s’ha revifat granment aquests últims anys: l’any 2012 la majoria dels diputats escollits eren favorables al ‘dret de decidir’ i el 2104 es va fer un referèndum sobre la independència de Catalunya (l’escrutini, amb una clara majoria del 80% a favor de la independència, va ser respost de seguida legalment per l’estat espanyol).
Tot i el blocatge de Madrid, Catalunya aspira a decidir democràticament el seu futur polític. El 3 d’agost, el president de Catalunya va dissoldre el parlament i va convocar eleccions plebiscitàries el 27 de setembre. Si les llistes pro-independentistes obtenen la majoria d’escons, Catalunya farà una declaració unilateral d’independència.

En resum, constatem:
Els catalans han expressat repetidament que tenen voluntat de decidir el seu futur polític,
L’executiu català ho ha intentat tot per complir el mandat democràtic i permetre als catalans de votar en un marc legal,
Els vets successius d’Espanya han exhaurit les vies legals disponibles a Catalunya,
La posició espanyola sembla contrària a la pràctica internacional adequada en els països democràtics,
L’executiu català ha decidit d’organitzar unes eleccions plebiscitàries,
Madrid, a través del president del seu govern, ha anunciat que en cas de victòria dels independentistes, consideraria il·legal la declaració d’independència.

Per tant, demanem al Consell Federal de respondre a la següent pregunta:
Atesa la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per a oferir ‘bons oficis’ del nostre país i intervenir entre Madrid i Barcelona?»

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s